top of page

Oceantide – Een jachtromp beschermd door Ecospeed

Bijgewerkt op: 20 aug. 2019

Toen Henk en Annet Brautigam hun jacht Oceantide in 2006 kochten wisten ze dat er nog werk was aan de romp. Ze besloten om die niet op te lappen, wat een nog ruwere onderzijde als gevolg zou hebben, maar om alle bestaande verflagen te verwijderen en volledig opnieuw te beginnen op het blanke staal. De scheepswerf in Dordrecht die aan het jacht zou werken, raadde hen Ecospeed aan. In 2007 lieten ze de romp volledig stralen en werd de coating aangebracht. Sindsdien varen ze rond in de wetenschap dat er een veilige en goed beschermde romp onder hen zit.


De Oceantide werd in 1982 gebouwd bij Burlington Boat Works in Ventura, Californië door de eigenaar van die werf. Hij ontwierp haar om naar Alaska te varen. Dit is de reden dat er een open haard en een schouw aanwezig zijn, wat goed van pas komt tijdens de frisse zomernachten in Alaska wanneer het niet de moeite is om de centrale verwarming aan te steken. Henk Brautigam is een jachtkapitein met pensioen. Samen met zijn vrouw, Annet kocht hij het jacht in Florida en liet haar naar hun thuishaven Rotterdam verschepen.


De Oceantide is een 23,3 meter lange, 5,5 meter brede trawler en lange afstandscruiser met een diepgang van 2 meter en een doorvaarhoogte van 7,9 meter. Haar waterverplaatsing is 90 ton. Ze heeft een vaarbereik van 4.000 zeemijl en een kruissnelheid van 9 tot 11 knopen. Ze wordt aangedreven door twee Caterpillar diesel motoren en heeft een brandstofcapaciteit van 17.000 liter. De Oceantide heeft drie appartementen met zes bedden en een personeelskajuit voor twee. Het klassieke salon heeft eiken panelen en een parketvloer. De appartementen zijn eveneens met eik afgewerkt. Het is een zeer comfortabel, goed gebouwd en onderhouden jacht.


Blijvende bescherming voor de romp


“De onderzijde van het schip, voorheen voorzien van een anti-fouling, was erg ruw en moest behandeld worden,” legt Henk uit. “We wisten dat er wat problemen mee waren toen we de boot kochten, maar toen we tests lieten uitvoeren bleek het een stuk erger dan gedacht. We wilden de onderzijde volledig laten schoonmaken en herschilderen zodat alles weer als nieuw zou zijn. Daarom lieten we haar stralen in Dordrecht. Ze stelden ons voor om ofwel een epoxy systeem te gebruiken, ofwel Ecospeed. Ik had nog nooit van Ecospeed gehoord. Ze vertelden ons dat Ecospeed zeer hard en sterk was en dat je geen anti-fouling meer nodig had. Het was slechts iets duurder en kwam bovendien met tien jaar garantie, wat een zeer groot voordeel was. Door de winter heen blijven wij aan de kade liggen, wat zorgt voor aangroei aan de onderzijde van de boot. Mijn grootste bezorgdheid was of we die aangroei konden verwijderen.”


“We besloten het risico te nemen en Ecospeed te kiezen,” zegt Henk. “Nu zit de coating erop en zijn we zeer tevreden.”


De volledige onderwaterromp en het kielvlak werd gecoat met Ecospeed, de roeren met zuster coating Ecoshield.


Annet bevestigt dat ze zeer tevreden zijn over het Ecospeedsysteem om de romp van de Oceantide te beschermen: “Ecospeed voelt veilig aan. Je hebt bijna het idee dat het als een twee romp fungeert omwille van de glasplaatjes in de coating.”

De romp wassen


Ecospeed kan makkelijk schoongemaakt worden door middel van hogedruk reiniging of door een duiker met de juiste machine. Bij onderwater reiniging wordt het oppervlak van Ecospeed iedere keer een beetje gladder gemaakt, wat de hydrodynamische efficiëntie steeds verbetert.


De Brautigams hebben de Oceantide al eens naar het dok naast het Hydrex hoofdkwartier gebracht, waar de romp werd schoongemaakt door Hydrex duikers met de unieke onderwater machines. Dit ging snel en efficiënt en de romp zag er nog steeds als nieuw uit.


Te koop


De Brautigams zijn in wezen zeilers. Ze hebben altijd met zeiljachten gevaren en zijn van plan om dit opnieuw te gaan doen. De Oceantide was voor hen een intermezzo en nu zijn ze klaar om weer te gaan zeilen.


Naar hun gevoel zal Ecospeed op de romp van de Oceantide de waarde van het jacht doen stijgen voor iedereen die ervaring heeft met het systeem. Ze weten dat hun investering op de best mogelijk manier beschermt was in de periode dat het jacht van hen was.


“Ecospeed gebruiken was een gok voor ons,” zegt Henk. “We hebben zelf een evaluatie gedaan en besloten om ervoor te gaan. We hebben er geen enkele spijt van. Het was de juiste beslissing.”


Ze hebben duidelijk aangetoond dat Ecospeed niet enkel het perfecte antwoord is voor wie op zoek is naar een niet-toxische bescherming om aangroei op zijn schip onder controle te houden, maar dat de coating net zo goed geschikt is voor jachten en kleine plezierboten.

Comments


bottom of page